Към 12 часа на обяд има претърсени 21 адреса, 6 автокъщи

...
Към 12 часа на обяд има претърсени 21 адреса, 6 автокъщи
Коментари Харесай

45 задържани и над 20 претърсени адреса само до обяд при спецакция Автоджамбази

Към 12 часа на обяд има претърсени 21 адреса, 6 автокъщи и 15 автоморги. До момента сме открили 2 моторни транспортни средства, оповестени за търсене, и много движимости, които могат да бъдат свързани с осъществяването на обири на коли. Задържани по Закона за Министерство на вътрешните работи са общо 45 лица. Това разгласи на брифинг по отношение на спецакцията " Автоджамбази " заместник-главният секретар на Министерство на вътрешните работи Станимир Станев.

По думите му най-голяма интензивност има във Варна, където са претърсени 4 адреса и един автомобил.

 Снимка: БТА

В хода на предварителната планировка на интервенцията са били разпознати 35 лица, всяко от които е началник на съответната проведена незаконна група, занимаваща се напълно и трайно с обири на коли за " последващото им разфасоване и продажбата на авточасти или изнасянето им отвън страната с подправени документи.

" Кражбите стават главно в тъмната част на денонощието - сред 24 часа и 5 часа през нощта. Кражбата се прави от избрани участници в групата, които закарват автомобила на място в някоя работилница, където ги чака бригада от десетина работници. Тя, в границите на 3-4 часа, безусловно разфасова автомобила до съставните му елементи. Ако мога да го онагледя - като пирани се нахвърлят върху колата и я разфасоват до последния подробност ", изясни заместител основният прокурор и шеф на Националната следствена работа Борислав Сарафов. 

По думите му незабавно по-късно авточастите отпътуват в автоморги, автокъщи и магазини за елементи втора ръка, като към 80% от колите се " обработват " по този начин.

" Останалите 20% от откраднатите коли главно от скъпи марки се изнасят от страната с подправени документи най-вече към страните от някогашния Съветски съюз и Русия ", добави Сарафов и акцентира, че управляващите имат намерение да пресекат този канал и да не позволен по-нататъшното му деяние.

В момента текат претърсвания на автокъщи, автоморги, автомагазини, претърсват се и жилища на лица от проведените незаконни групи, с цел да се намерят уличаващи документи, доказателства и механически средства, с които се правят кражбите на коли.

 Снимка: БТА

" За страдание, автоджамбазите стават все по-иновативни. Има напълно нови способи, с които те единствено за броени минути съумяват да отключат и да откраднат вашия автомобил ", разяснява и представителят на основния прокурор Сийка Милева. 

Тя означи, че безключовото палене на автомобила е една от най-удобните екстри в новите модели коли, само че това се употребява и от автоджамбазите, които съумяват да прихванат сигнала на ключа и да го трансферират на друго устройство. 

" Такъв е новият способ " куфар ", който е прочут измежду средите на автоджамбазите. Той носи наименованието си от Германия и е прочут с това, че устройствата, които прихващат сигнала от ключа, се побират в границите на един дребен куфар ", уточни Милева и продължи:

" Преди, с цел да може да се прихване сигналът от ключа на автомобила, трябваше крадецът да е на най-много един метър разстояние от ключа, само че в този момент с модерните устройства този сигнал се прихваща от 5 метра. Модерните устройства разрешават автокрадците да прихванат сигнала от ключа даже когато притежателят се намира вътре в жилището си и въобще не подозира, че автоджамбазите дебнат пред вратата му. Машинка с размера на дребна кутийка може да отключи един безценен джип. С натискането единствено на един бутон може да отключи и да се възпламени автомобилът и всичко завършва ".

 Снимка: БТА

По думите на представителя на основния прокурор цялата кражба трае към 2 минути, а на черния пазар тези устройства се оферират за 60 хиляди лв.. 

 Спецакция Виж още

Тя означи още, че в последно време има наклонност да не се крадат единствено скъпи и първокласни коли, а и такива, които са по-евтини. Има обири даже на така наречен " баничарки ", разяснява още Милева.

" Има случаи, въпреки и редки, в които притежателят на автомобила може да бъде изнудван. Има две схеми - в единия случай автокрадците намират телефонния номер и адреса на потърпевшия, свързват се с него и му оферират услугата да му върнат автомобила против заплащане. Има случаи, в които автоджамбазите непосредствено желаят откуп, с цел да върнат откраднатия автомобил. По този метод в действителност притежателят на автомобила влага в незаконната активност ", акцентира Милева. 

Тя показа и статистика, от която излиза наяве, че за 2022 година формираните досъдебни производства за кражба на коли нарастват със 120 каузи, по отношение на тези от 2021 година. Осъдените лица за 2022 година за 154 и единствено едно лице е целесъобразно, сподели още Сийка Милева. 56 лица са получи ефикасна присъда " отнемане от независимост ".

" Намирали сме и автомобил, който коства половин милион лв., а от него беше останало едно стъкло ", акцентира още представителят на основния прокурор.

Борислав Сарафов добави, че колите се крадат от паркинги, в това число и подземни, както и от улицата.

От своя страна шефът на Националната полиция Атанас Илков означи, че с изключение на растеж на кражбите, има и растеж на разкриването им. По думите му най-вече случаи на автокражби има в София и във Варна.

 Снимка: БТА

" Лицата от Перник правят главно закононарушенията в София, след това се изнасят в област Перник, където се разкомплектоват и се продават на части ", уточни Илков.

На журналистически въпрос относно полицейски чадър Илков беше безапелационен, че в случай че има и минимални данни, чиновниците незабавно се санкционират.

В момента Министерство на вътрешните работи ревизира 40 коли, за които има подозрения, че са крадени, сподели още Илков.



Сарафов акцентира и отличното съдействие сред прокуратурата и Министерство на вътрешните работи.

Акцията стартира рано тази заран, като най-активни са дейностите в София, Варна, Перник, Дупница и Кюстендил. Операцията против автоджамбазите продължава.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР